Ako odkôstkovať čerešne na kvas a koľko cukru do kvasu
Pálenie alkoholu má dlhú históriu, u nás tomu nie je inak. Dnes už by bol len málokto, čo ešte aspoň neochutnal domáci alkohol. Nemusíte hneď kupovať destilačný kotol či stroj na pálenie alkoholu, ako to laici často nesprávne pomenúvajú. Postup pálenia vlastného alkoholu je iný.
Najdôležitejší je kvas
Na čo najlepší a najchutnejší alkohol je dôležitý dobrý a kvalitný kvas. Na ten potrebujete sudy na kvas. Nešetrite a kúpte kvalitné, najlepšie sudy na kvas sú drevené, prípadne sklenené či keramické. Tie sú síce drahé, ale najlepšie.
Ak chcete ušetriť, pri kúpe cez internet nezabúdajte na zľavové kupóny, stovky sú ich na známom webe https://www.kuponyzdarma.sk/. Ani originálne plastové sudy určené na spracovanie potravín nie sú zlá voľba. Vďaka drevu môžu alkohol získať ešte o úroveň originálnejšiu a jedinečnejšiu chuť.
Kôstky netreba vyberať
Často sa laici pýtajú. ako odkôstkovať čerešne alebo slivky. Tie však netreba vyberať. Podobne ako drevené sudy, tak kôstky v ovocí pridávajú špecifickú chuť, pokojne ich tam nechajte. My odporúčame rozpučiť takéto ovocie. Vďaka tomu môžete získať 2 až 3 krát väčšiu výdatnosť pri finálnom pálení.
Koľko cukru do kvasu
Tu si treba povedať, že cukor do kvasu nepatrí. Ovocie má svoju cukornatosť, tá je dôležitá a treba ju čo najvyššiu. Ovocie do kvasu treba zbierať dozreté až prezreté. Ideálne tesne pred tým, ako sa začne kaziť. Veľa ľudí menej dozreté ovocie pricukruje, to by sa však nemalo. Na druhej strane je obsah cukru dôležitý, bez neho sa proces kvasenie nemusí spustiť.Ďalšie rady ako na kvas a pálenie ponúka aj web https://www.alkoholickenapoje.sk/, kde sú aj ďalšie zaujímavé články o alkohole. Vždy máte možnosť siahnuť po kvalitných a overených značkách. Je to bez práce a chuť mnohých značiek je nezameniteľná.
Foto: ilustračné (unsplash.com)